Laatste nieuws


22 augustus juli 2007
[Update van de reisverslagen]
Reisverslagen

12 augustus juli 2007
[Update van de reisverslagen]
Reisverslagen

9 augustus juli 2007
[Update van de reisverslagen]
Reisverslagen

8 augustus juli 2007
[Update van de reisverslagen]
Reisverslagen

4 augustus juli 2007
[Update van de reisverslagen]
Reisverslagen

25 juli 2007
[Nieuwsbrief juli 2007]
Nieuwsbrieven

16 juli 2007
[Update project rapportage]
Voortgangsrapportage

13 juni 2007
[Reisverslag voorbereidend bezoek]
Nieuwsberichten

12 juni 2007
[Update project rapportage]
Voortgangsrapportage
    Laatste update:
          22 augustus, 2007
Informatie over Servië

Algemeen

Servië en Montenegro (officieel: Unie van Servië en Montenegro of Srbija i Crna Gora; voorheen: Sávezná Republika Jugoslavija of kortweg Joegoslavië) is een federale unie bestaande uit de republiek Servië en de republiek Montenegro.
Het land ligt in het zuidoosten van Europa, op de Balkan.
De totale oppervlakte van de Unie bedraagt 102.173 km² en is daarmee bijna 2,5 keer zo groot als Nederland.
Servië en Montenegro grenst in het noorden aan Hongarije, in het noordoosten aan Roemenië, in het oosten aan Bulgarije, in het zuiden aan Albanië en Macedonië , in het westen aan Bosnië-Herzegovina en in het noordwesten aan Kroatië.
Montenegro grenst in het zuidwesten aan de Adriatische Zee.

  

Landenkaart Balkan regio

Servië (officieel in het Servo-Kroatisch: Republika Srbija of kortweg Srbija) is een deelrepubliek van Servië en Montenegro. De totale oppervlakte van Servië bedraagt 88.361 km² en daarmee is de deelrepubliek 2,1 keer zo groot als Nederland.
De hoofdstad van Servië is Belgrado.

Montenegro (officieel in het Servo-Kroatisch: Crna Gora = zwart gebergte). De totale oppervlakte van Montenegro bedraagt 13.812 km² en daarmee is de deelrepubliek 2,4 keer zo groot als de provincie Friesland. De hoofdstad van Montenegro is Podgorica.

           
Landenkaart Servië en Montenegro

Landschap

Het landschap van Servië en Montenegro is zeer gevarieerd. In het noorden, de provincie Vojvodina, komen zacht glooiende vruchtbare vlakten voor; in het oosten en zuidoosten bergketens en in het zuidwesten zeer hoge kustlijnen; de Boka Kotorska is de meest zuidelijke fjord van Europa.
De kustlijn van Montenegro bestaat voor 53 kilometer uit stranden en is verder zeer grillig met vele baaien en inhammen. Langs de hele kuststreek doet zich het karstlandschap voor: een kaal bergland van kalksteen.
Ca. 28% van het totale grondgebied is bedekt met bossen; blikvanger zijn de zeer uitgestrekte bossen van Šumadija in het hart van Servië. De Dinarische Alpen vormen een natuurlijke barrière tussen de Adriatische Zee en het Joegoslavische binnenland. De enorme kalkstenen toppen van deze berg vormen een keten van Slovenië tot Albanië.
De hoogste berg van Servië en Montenegro is de Daravica in het Kopaonik-massief, met 2656 meter. De hoogste top van Montenegro (2522 m) ligt in het Durmitor Nationaal Park en is de Bobotov Kuk ofwel Mount Dormitor. Andere hoge bergen in het Durmitor Nationaal Park zijn de Savin kuk (2313 m), de Crevena kuk (2175 m), de Meded (2287 m) en de Planinica (2330 m). In totaal liggen hier 48 toppen van meer dan 2000 meter. De ravijn waar de Tara-rivier doorstroomt is tot 1300 meter diep en daarmee de diepste van Europa.
Het nationale park Durmitor staat op de Werelderfgoedlijst van de Unesco.
De republiek heeft veel rivieren, die een totale lengte van 3180 km hebben en op twee na allemaal in de Donau uitkomen.
De langste rivier is de Donau, die 589 km door Servië stroomt. De belangrijkste voedingsrivieren voor de Donau zijn de Sava, de Tisa en de Morava. De Sava stroomt 206 km door Servië en de Drina vormt de grens tussen de Servië en Bosnië-Herzegovina.
Montenegro telt 40 meren waaronder het grootste meer van de gehele republiek, het Skadarmeer (391 km²). Tweederde van dit meer behoort tot Servië en Montenegro, eenderde tot Albanië.

Klimaat

Servië heeft over het algemeen een gematigd landklimaat, met zeer koude winters, warme, vochtige zomers en duidelijk vier seizoenen.
De neerslag is keurig verdeeld over alle seizoenen.
De gemiddelde temperatuur bedraagt 11,9°C. De herfst duurt langer dan de lente, met lange zonnige en warme periodes. ’s Winters is het niet extreem koud met maar 21 dagen onder het vriespunt.
Januari is de koudste maand met een gemiddelde temperatuur van 0,4°C. De lente is kort en regenachtig en de zomer start vrij abrupt.
De warmste maanden zijn juli en augustus met gemiddelde temperaturen van respectievelijk 21,7°C en 21,3°C.
De centraal gelegen hoofdstad Belgrado ontvangt op gemiddeld 139 dagen wat neerslag, inclusief 27 dagen met sneeuw. De natste maanden zijn mei en juni, februari is de droogste maand.
Gemiddeld valt er per jaar ca. 670 mm neerslag en een sneeuwtapijt van 14-25 cm blijft tussen de 30 en 44 dagen liggen.
In de herfst en de winter waait vaak de ‘košava’ een oost-zuidoostelijke wind die zorgt voor helder en droog weer.

Wist u dat

Dit de Servische vlag is